Системата за смазване на автомобила и нейното използване

- 2021-09-30-

Маслен съд- използва се за съхранение на смазочно масло. При повечето двигатели масленият картер също действа като радиатор за смазочното масло.

Маслена помпа- изтегля определено количество смазочно масло от масления съд, поставя го под налягане от маслената помпа и след това непрекъснато го изпраща към повърхността на различни части за смазване, за да поддържа циркулацията на смазочното масло в системата за смазване. Повечето от маслените помпи са монтирани в картера, а някои дизелови двигатели монтират маслената помпа извън картера. Маслените помпи се задвижват от зъбно колело през разпределителен вал, колянов вал или зъбно колело.

Маслен филтър- използва се за филтриране на примеси, остатъци от износване, маслена утайка, вода и други субстанции в смазочното масло, така че чистото смазочно масло да се изпраща до всички смазочни части. Той е разделен на груб маслен филтър и фин маслен филтър, които са свързани паралелно в масления канал. По-голямата част от изходното масло от маслената помпа преминава през грубия маслен филтър и само малка част преминава през финия маслен филтър. Все пак маслото се филтрира през финия маслен филтър на всеки 5 км.

Цедка за масло- той е най-вече от филтърен тип, който може да филтрира примеси с голям размер на частиците в смазочното масло и има малко съпротивление на потока. Инсталира се последователно пред входа за масло на маслената помпа. Първичният маслен филтър се използва за филтриране на примесите с голям размер на частиците в смазочното масло. Той има малко съпротивление на потока и е монтиран последователно между изхода на маслената помпа и главния маслен канал. Филтърът за фино масло може да филтрира фините примеси в смазочното масло, но съпротивлението на потока е голямо, така че най-вече е свързан успоредно с главния маслен канал и само малко количество смазочно масло се филтрира през финия филтър.

Основният маслен канал е важна част от системата за смазване. Той е директно отлят върху цилиндровия блок и главата на цилиндъра, за да доставя смазочно масло към различни смазочни части

Вентил за ограничаване на налягането - използва се за ограничаване на изходното налягане на смазочното масло от маслената помпа. Байпасният клапан е свързан паралелно с първичния филтър. Когато първичният филтър е блокиран, байпасният клапан се отваря и изходното смазочно масло от маслената помпа навлиза директно в главния маслен канал. Клапанът за ограничаване на входното налягане на маслото на вторичния маслен филтър се използва за ограничаване на количеството масло, постъпващо във вторичния филтър, за да се предотврати намаляването на налягането в главния маслен проход и да повлияе на ефекта на смазване поради твърде много масло, навлизащо във вторичния филтър

Смукателна тръба на маслената помпа

——Обикновено има колектор и е потопен в масло. Функцията е да предотврати навлизането на големи частици в маслото в системата за смазване.

Устройство за вентилация на картера- неговата функция е да предотврати насочването на част от горимата смес и отработените газове в картера през пролуката между буталния пръстен и стената на цилиндъра. След като горимата смес навлезе в картера, бензиновите пари в нея ще кондензират и ще се разтворят в смазочното масло, за да разреди смазочното масло; Водната пара и киселинният газ в отпадъчните газове ще образуват киселинни вещества, които ще причинят корозия на части; Blowby също ще повиши налягането на лампата на картера, което ще доведе до повреда на уплътнението на картера и изтичане на смазочно масло. За да се предотврати това явление, трябва да се създаде вентилационна система.